Paul van Loon

is al meer dan 30 jaar schrijver en heeft maar liefst 10 keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Paul van Loon-lezers en dat is een griezelig goede mijlpaal!

Illustrator, muzikant en schrijver
Paul van Loon werd geboren op 17 april 1955 in Geleen. Toen van Loon zes jaar oud was verhuisde de familie naar Waalwijk in Noord-Brabant, waar hij de rest van zijn jeugd doorbracht. Na de HBS volgde hij in Den Bosch de opleiding voor illustratoren aan de Kunstacademie. Na vier jaar stopte hij hiermee en kocht hij een mooie akoestische gitaar, die later nog van pas zou komen. Sinds de jaren 90 speelt Paul veel gitaar. Met zijn vroegere band Paul van Loon & Ander Gespuis en zijn nieuwe band Paul van Loon & Andere Snuiters heeft hij al vaak opgetreden.

Paul wilde eigenlijk illustrator te worden. Bij zijn illustraties ging hij zelf verhalen verzinnen, en zijn eerste verhalen werden geplaatst in het Brabants Dagblad. Na verloop van tijd verschenen zijn verhalen ook in Donald Duck, Okki, Taptoe en Ezelsoor. In 1983 verscheen zijn eerste kinderboek: Boven op tante Agaat. Ongemerkt was Paul schrijver geworden. Zijn doorbraak was De griezelbus (1991). In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 50.000 brieven van jonge lezers ontvangen. Sinds 1993 is er praktisch elk jaar een boek van Paul van Loon bij de favorieten van de Nederlandse Kinderjury. In 2011 werd het door hem bedachte personage Dolfje Weerwolfje door de Nederlandse kinderen gekozen tot dé Kinderboekenheld. In 2013 schreef Paul samen met Tjeerd P. Oosterhuis voor Kinderen voor Kinderen het lied Klaar voor de Start.

Over de zonnebril van Paul van Loon
Verschillende verhalen doen de ronde over de zonnebril van Paul van Loon. Hij zou rode ogen hebben. Hij zou een vampier zijn… Het volgende verhaal wordt verteld in de familie Van Loon:
‘Toen Paul pas geboren was en nog zo klein als de Dolfje Weerwolfje-knuffel, lag hij in zijn wiegje en huilde. Hij huilde dag en nacht. Zijn moeder zette hem voor het raam, zodat het zonlicht lekker in zijn wiegje scheen. Paul huilde nog harder. Toen kwam kwam zijn moeder op het idee om baby Paul een piepklein zonnebrilletje op te zetten. Sindsdien heeft hij niet meer gehuild.’ Dus wat je ook doet: vraag Paul nooit zijn bril af te zetten…

 

paul